Trauma verwerking bij Psycholoog Delft

Geregeerd door het verleden

Een trauma is een echo. Een heftig gevoel dat je in het verleden opdeed; bijvoorbeeld omdat je iets vreselijks meemaakt of gezien hebt, steekt onverwacht de kop op en neemt het roer over.

Als je iets meemaakt dat je intens raakt, heb je tijd nodig om dat te verwerken. In het beste geval kun je bij familie of vrienden terecht met je verhaal. Je besteedt er tijd aan. Je doet moeite om het een plek te geven. En dan gaat het leven weer door. Het kan goed zijn dat je de gebeurtenis zelfs al een beetje begint te vergeten.

Totdat, plots, zonder aankondiging de echo aangewakkerd wordt. Dat kan zijn omdat je iets ziet of voelt dat lijkt op dat gevoel van toen. Het kan een geur zijn, een geluid, maar het kan ook van binnen ontstaan zonder dat je eigenlijk precies weet waarom. Vanaf dat moment breekt je trauma in alle hevigheid door: je kunt het niet loslaten, je krijgt nachtmerries, kunt ineens heel boos worden. Je leven wordt geregeerd door de echo van die gebeurtenis. Of je wilt of niet.

Verwerken is werk

Het volledig verwerken van een trauma is hard werken. Met een psycholoog kun je dat proces versnellen én er zeker van zijn dat je alle stappen goed en volledig doorloopt zodat de kans kleiner is dat het trauma later nog eens komt opsteken. Dat proces bestaat grofweg uit drie fases:

  • Werken vanuit vertrouwen
    Als je van jezelf hebt geaccepteerd dat jouw gedrag en de dingen die je voelt heel normale reacties zijn, kunnen we aan het werk gaan.
  • Herinneren en rouwen
    We zetten ons midden in het moment van je trauma en kijken het recht in de ogen aan. Ik ben mij er van bewust dat dit voor veel mensen beangstigend kan zijn. Begrijp goed, we doen dat éénmalig. We moeten de herinnering als het ware verplaatsen van je onbewuste naar je bewuste geheugen. Zodat je er actief van weg kunt groeien.
  • Herstel
    Waar de eerste twee fasen vrij kort zijn, ligt de meeste aandacht van de behandeling hier. Je leert met jouw trauma te leven en hervindt jezelf. Je kunt jouw leven weer gaan leven. Op jouw manier. Met hoop. Met anderen. Met rust.

Hulp bij trauma (PTSS)

Loop er niet te lang alleen mee. Veel mensen die moeilijk uit een slecht verwerkt trauma komen, trekken pas laat aan de bel. Je wilt het gevecht in je hoofd en in je gevoel het liefst uitzetten, misschien ben je bang dat als je er over gaat praten je het alleen maar erger maakt. Dat kan heel hardnekkig zijn.

Contact met Psycholoog Delft

Benader ons voor al je vragen en/of onzekerheden om jou richting jouw eigen wens te brengen. Dit kan door vrijblijvend Psychologen Nederland te bellen op 085-4014720. Geschoolde psychologen zullen jou ondersteunen naar een toekomstige afspraak bij onze psychologen. Een afspraak kan direct gemaakt zonder dat er sprake hoeft te zijn van wachtlijsten. Wij horen graag van je, tot snel!