Mindfulness in Delft

Wat is mindfulness?

Mindfulness is leven met aandacht. Dat je de dingen die op je pad komen, wat dat dan ook is, met aandacht aangaat. Veel van je aandacht gaat namelijk verloren naar de duizend gedachten in je hoofd over de situatie waar je in zit. In plaats van het aan te gaan en verder te gaan, bouw je als het ware een paleis van piekeren en problemen.

In dat paleis ben je bepaald niet mild voor jezelf. Je trekt dingen uit zijn verband, je zoomt in op dingen die eigenlijk helemaal niet belangrijk zijn en je kunt er kamers vol verwijten over je eigen gedrag vinden. Dat allemaal terwijl je beter al die energie en denkkracht kunt gebruiken om dat wat je aan het doen bent, goed te doen – met aandacht.

De kunst van het opgeven

Klinkt raar he. Het past niet bij hoe we zijn grootgebracht. Als het niet lukt, probeer je gewoon harder. In veel gevallen is dat ook een goede instelling. Maar soms niet. Er kunnen dingen gebeuren, er kunnen situaties zijn waarin je even niets kunt doen. Misschien is het beter even te wachten, te snappen dat je dit niet kunt doen zoals je wilt. ‘Opgeven’ wil niet zeggen dat je er niks meer mee doet maar dat je het krampachtig moeten eraf haalt. Op het moment dat je niet meer piano speelt om beroemd pianist te worden, kun je weer genieten van het spel en de muziek.

Mindfulness is geen therapie

Mindfulness is een onderdeel van de behandeling. En voor veel klachten bijna een voorwaarde om op een goede manier verder te kunnen groeien. Ik, en veel psychologen met mij, gebruiken mindfulness om een denk- en gedragpatronen te doorbreken. Het mooie van mindfulness is dat het goed en snel werkt én dat je er veel aan hebt, ook buiten de behandeling. Het geeft je meer kans om te genieten, om de mooie dingen te zien en de minder mooie te nemen voor wat ze zijn.

Met mindfulness binnen de therapie krijg je een nieuwe grondhouding die je in staat stelt te groeien. Je snapt makkelijker waar je voor staat, wat je belangrijk vindt en je kunt veel dichter bij jezelf blijven.

Mindfulness is geen trucje

Mindfulness helpt je bewuster en met meer aandacht leven. Een training, of zoals bij mij, opname in een behandeling, geeft je heel snel heel veel inzicht. Het heeft tijd en aandacht nodig om mindfulness ook echt op te nemen in je leven. Het is geen trucje waarmee je leven ineens een andere kleur krijgt maar een wezenlijk onderdeel van verdieping en de kwaliteit van jouw leven.

Contact Psycholoog Delft

Voor het maken van een afspraak of persoonlijk advies kun je contact opnemen. Mijn praktijkassistente kan al je vragen beantwoorden, ook als je twijfelt of je naar een psycholoog kunt gaan. Bel ons op 085 4015 337.